a.vanschilt@careforwomen.nl

Menstruatie

PMS: Blijf niet zelf uitproberen

Bijna elke vrouw merkt wel ‘iets’ van haar menstruatie. De een heeft last van hoofdpijn, de ander heeft buikpijn en weer een ander heeft heel veel zin in ‘vet eten’. Maar sommige vrouwen hebben erg veel last tijdens hun menstruele cyclus.Bijvoorbeeld PMS,Deze vrouwen hebben in de tweede helft van de cyclus klachten zoals buikpijn, hoofdpijn, lage rugpijn, gespannen borsten, depressiviteit, vermoeidheid en stemmingswisselingen. Deze klachten zijn zo heftig dat het een verstoring geeft van hun dagelijkse leven. Deze klachten verdwijnen vaak bij de eerste dagen van de menstruatie. De vrouw heeft dan 3 wekenlang klachten en is 1 week klachtenvrij. Dan kun je spreken over PMS, het premenstrueel syndroom.

De tijden zijn veranderd. Moest je 20 jaar geleden gewoon maar rond blijven lopen met menstruatieproblemen zoals PMS, dan zijn er in de huidige tijd echt voldoende ogelijkheden om hier iets aan te doen. We staan vooraan als het gaat om onze kinderen, ouders of partner, maar vergeten vaak onszelf. En dat is jammer, het leven is echt te mooi om met klachten rond te blijven lopen. Aangezien de menstruatie maandelijks terug komt, is het echt zinvol hier hulp voor te zoeken. We weten inmiddels dat vrouwen die last hebben van PMS, gevoeliger zijn voor

hormoonschommelingen. Deze schommeling is vaak de boosdoener voor klachten. Je klachten kunnen verminderen door de juiste behandeling.

Natuurlijk kun je bij PMS of andere menstruatieklachten zelf het een en ander uitproberen om de klachten te verminderen. Heb je zelf al veel uitgeprobeerd maar helpt het niet, of weet je niet waar te beginnen, maak dan een afspraak bij mij in de praktijk. Ik kan voor je uitzoeken welke menstruatieklachten veroorzaakt worden door schommelende hormonen en wat er nog meer speelt. Vanuit dat totaalplaatje maak ik een behandelplan dat past bij jou en je leefstijl. Met een gerichte behandeling, leefstijladviezen, supplementen, aanpassingen in het

voedingspatroon en eventueel aanvullende onderzoeken, zorg ik ervoor dat jij je snel beter voelt.Blijven rondlopen met menstruatieklachten is dus vaak helemaal niet nodig. Je kunt zelfs bij mij terecht zonder doorverwijzing van de huisarts en veel zorgverzekeraars vergoeden deze consulten ook vanuit de aanvullende verzekering.

 • Annette van Schilt


  Care for women specialiste
  tel. Haps: 0485 – 212 642
  tel. Grave: 0486 – 471 619

 • Praktijkadres


  Haps

  Kampsestraat 33A
  5443AJ, Haps


  Grave

  Arnoud van Gelderweg 105
  5361 CV, Grave

 • Afspraak maken

  Maak makkelijk en snel jouw afspraak 24 uur per dag via de online webagenda.

  Afspraak maken
 • Scroll naar top